G A T E F O R S T U D E N T S - CTS - 1

Contact
Computer Sciences
=> C-aptitude (21-40)
=> C-aptitude (41-60)
=> C-aptitude (61-90)
=> C-aptitude (91-120)
=> C-aptitude (121-178)
=> Operating system -1
=> Refresher for Interview
=> Essence of C
=> Computer Basics
=> C++ Aptitude-1
=> Technical Aptitude-1
=> C++ Aptitude-2
=> Networking
=> CTS - 1
=> CTS - 2
=> UNIX Section I
=> UNIX Section II
=> UNIX Section III
=> C-aptitude (1-20)
=> Windows Xp OS Format
=> An A-Z Index of the Windows XP command line
=> Command-line reference A-Z
Physics
Chemistry
Maths
Commerce
Exam Alerts (New)
General aptitude
Company Informations
Personality Development
Body Language
Facing Interviews
Group Discussion
Educational News
LIST OF E-BOOK SITES
Health Tips
Subjects Gateways
Innovative sciences
Life sciences



 

Cognizant Technology Solutions (CTS)
Analogies
1. slur : speech : : smudge
Ans. Writing


2. epaulet : shoulder : :
ring
Ans.finger

3. vernacular : place : : fingerprint : ?
Ans.identical

Opposites
Q. corpulent
Ans: emaciated

Q. officious
Ans: pragmate

Q. dextrous
Ans: clumsy


The following sentences are broken into 4 sections- A, B, C, D
Choose the part which has a mistake
Mark (E) if you find no mistake.

Q.A)psychologists point out that B)there are human processes C)which does not involve D) the use of words

Ans. (C) which does not involve (do)


Q.A)jack ordered for B)two plates of chicken C)and a glass D)of water

Ans. (A)jack ordered for


The following is a group of questions is based on a passage or a set of conditions for each question.
Select the best answer choice given.

(i). If it is fobidden by law if the object of agreement is the doing of an act,
that is forbidden by law the agreement is void.

(ii). If it is of the nature that,it would defeat the provision of any law
is the agreement is void.if the object of agreement is such that thing got
directly forbidden by law it would defeat the provision of statuary law.

(iii). If the object of agreement is fraddulent it is void.

(iv). An object of agreement is void if it involves or implies to the personnal property of another.

(v). An object of agreement is void where the constant regards as ignored.

(vi). An object of agreement is void where the constant regards is as opposed to public policy.

Q. An algorithm follws a six step process za,zb,zc,zd,ze,zf, it is governed by the following
(i) zd should follow ze
(ii) the first may be za,zd or zf
(iii) zb and zc have to be performed after zd
(iv) zc must be immediately after zb

Q. If za is the first set zd must be
a) 3rd
b) 5th
c) 2nd
d) 4th

Q. If zb must follow za then za can be
a) third or fourth
b) first or second
c) can not be third
d) fouth or fifth
e) none

Q. If ze is third term the number of different operations possible are
The following questions are based on the given statements
Ravi plants six seperate saplings -- x,y,z,w,u,v in rows no 1 to 6 ,according to the follwing conditions
He must plant x before y and u
He must plant y and w
The third has to be z

Q. Which of the following is acceptable
a) xuywzv
b) xvzyuw
c) zuyxwv
d) zvxuwy
e) wyzuvx

Q. Which of the following is true
a) z before v
b) z before x
c) w before u
d) y before u
e) x before w

Q. If he plants v first, then which can be planted second
a) x
b) y
c) z
d) w
e) u


Q. Which of the following describes a correct combination of sapling and row?
a) x,3
b) y,6
c) z,1
d) w,2
e) u,6


Q. If he plants b 6th which would be planted first and second
a) x and w
b) x and y
c)y and x
d)w and z
e) w and u


Q. If he plants w before u and after v he should plant w at
a) first
b) second
c) fourth
d) fifth
e) sixth


Q. At a certain moment a watch shows 2 min lag although it is running fast.
If it showed a 3 min lag at that moment, but also gains by 1/2 min more a day than its current speed
it would show the true time one day sooner than it usually does.
How many mins does the watch gain per day.
a).2
b).5
c).6
d).4
e).75

Q. In 400m race A gives B a start of 7 sec and beats him by 24 sec.
In another race A beats B by 10 sec.the speeds are in the ratio
a)8:7
b)7:6
c)10:8
d)6:8
e)12:10

Q. 3x+4y=10
x3 + y3=6
What is the minimum value of 3x+11y=?

Q. There are 600 tennis players
4% wear wrist band on one wrist
Of the remaining, 25% wear wrist bands on both hands
How many players don't wear a wrist band?
Ans. 432

Q. Three types of tea the a,b,c costs Rs. 95/kg,100/kg and70/kg respectively.
How many kgs of each should be blended to produce 100 kg of mixture worth Rs.90/kg,
given that the quntities of band c are equal

a)70,15,15
b)50,25,25
c)60,20,20
d)40,30,30
Ans. (b)

Q. Two distinct no's are taken from 1,2,3,4......28
Find the probability that their sum is less than 13

CTS Apti Question paper (Colour: Yellow)

There are other three colours also. We received only yellow Question papers.


1. If all the 6 are replaced by 9, then the algebraic sum of all the numbers from 1 to 100(both inclusive) varies by

 Ans: 330

2. The total no. of numbers that are divisible by 2 or 3 between 100 and 200(both inclusive) are Ans:67

3. From a pack of cards Jack, Queen, King & ace are removed. Then the algebraic sum of rest of the cards is ?

Ans:216

4. The average temperature of days from Monday to Wednesday is 37 degree Celsius and that of from Tuesday to Thursday is 34 degrees. The temperature of Thursday is 4/5th of Monday. Then the temperature of Thursday is?
Ans: 36 degrees


5. Swetha, Tina, Uma and Vidya are playing a gambling. In this different people lose in different games-in the reverse alphabetical order. The rule is that if one loses she should double the amount of others. At the end of 4th game each of them have same amount of money (Rs.32). Which one of them started with the least amount?

(6) Which one of them started with the largest amount of money?

(7.) At the end of the 2nd game what is the amount of money with uma?
Ans: Vidya, Swetha, Rs.8


8. A cube of 12 mm is painted on all its side. If it is made up of small cubes of size 3mm. If the big cube is splitted into those small cubes, the number of cubes that remain unpainted is ?

Ans: 8

9. B is 50% faster than A. If A starts at 9 A.M. and B starts at 10 A.M. A travels at a speed of 50 km/hr. If A and B are 300 kms apart, The time when they meet when they travel in opposite direction is ?

Ans:12 noon

10. A graph will be there. Inside the graph sheet there will be a Quadrilateral. We have to count the number of squares in the Quadrilateral.

11. You are having 31kg of rice. You are provided with a 1kg stone for weighing. In how many weights the 31kg of rice can be weighed.

Ans: 5

12. A starts at 11:00AM and travels at a speed of 4km/hr. B starts at 1:00PM and travels at 1km/hr for the first 1hr and 2km/hr for the next hr and so on. At what time they will meet each other.

Ans: 8:45 pm

13. There are 80 coins, among them one coin weighs less compared to other. You are given a physical balance to weigh. In how many wieghings the odd coin can be found.

 Ans: 5


14. Dia of the circle 4cm. The shaded part is 1/3 of the square area. What is the side of the square.

Ans: root of 3pi

15. A,B,C, can do a work in 8,14,16 days respectively. A does the work for 2 days. B continues from it and finishes till 25% of the remaining work. C finishes the remaining work. How many days would have taken to complete the work ?

Ans: 109/8

16. Raja went to a beauty contest .his wife was eager to know the result he told that the lady wear a yellow sari was winner. Miss. Andhra Pradesh Miss. Utter Pradesh, Miss. Maharashtra, Miss. West Bengal were the participants all the participants sat in a row. The conditions are

(A) The woman wore yellow sari won the competition.

(B) Miss. West Bengal was neither the runner-up or winner.

(C) Miss. West Bengal was not at either ends.

(D) Miss. Maharastra wore the white sari.

(E) The women wore white sari and yellow sari sat at extreme ends.

(F) The runner-up and winner did not sit together. [This was the passage given and the questions were easy]

17. The ratio of white balls and black balls is 1:2. If 9 gray balls is added it becomes 2:4:3. Then what is number of black balls.

Ans:12

18. There are 10 coins. 6 coins showing head. And 4 showing tail. Each coin was randomly flipped (not tossed) seven times successively.after flipping the coins are 5 heads 4 tails one is hided the hided coin will have what .

Ans :Head

19. Two cars are 500 cm apart. each is moving forward for 100 cm at a velocity of 50 cm/s and receding back for 50 cm at 25 cm/s at what time they will collide with each other.

Ans : 14sec

20. People near the sea shore are leading a healthy life as they eat fish.but people at other part of the city are also healthy. Inference.

21. It is found from research that if u r a drunken then u have a less chance for chronic heart diseases. Inference.

22. A-B+c>A+B-C i) B is +ve, ii) B is –ve when it will hold true.

Ans B<C

23. i) C.P is Rs 120 and profit is 30%
ii) C.P is Rs 210 and profit is 20%
we can find the S.P by using
**i)only ii)only both i &ii neither i&ii

24. How will u find distance between Nagpur and Mumbai?
I took one hour more when I travel at 80 km/hr than at 90 km/hr.

25. 100 coins were collected by four persons each collected more than 10 each collected a different number each was an even number find what is the max possible no of coins, two more questions based on the same passage.

Ans 64

26. A car travels from B at a speed of 20 km/hr. The bus travel starts from A at a time of 6 A.M. There is a bus for every half an hour interval. The car starts at 12 noon. Each bus travels at a speed of 25 km/hr. Distance between A and B is 100 km. During its journey , The number of buses that the car encounter is

Ans: 17

27. The ratio of the ages of the father and the son is 5:3, After 10 years it will be in the ratio 3:2. What will be their ages.

Ans: 60,40


28. There was a Island. In that Island there was Rubys and Emeralds. Those were available in plenty. 0.3 kg of ruby is 4 lakhs and 0.4 kg of emeralds is 5 lakhs. Jayanth is buying 12 kg of Ruby and emerald. Choices will be given . Jayanth has to carry both ruby and emerald to the maximum profit.


29. Varun buys 8 books,10 pens and 2 pencils and Babu buys 6 books, 5pens and 5 pencils. Babu pays 50% more than Varun. What is the amount Varun spends in buying pencils.


30. Prakash and Revathi rent a fancy shop. Prakash imposes the following restrictions on Revathi for buying clips,stickers and lip sticks. The number of clips is twice the no. of stickers. The no. of lipsticks should be more than the sum of clips and stickers. Cost of clip is 1 rupee. Cost of lipstick is twice the clips. Cost of 1 lipstick is the cost of four stickers. Then What is the amount that Prakash spents for Revathi. Answer choices will be given.


31. There are three departments having students 64,58,24 .In an exam they have to be seated in rooms such that each room has equal number of students and each room has students of one type only (No mixing of departments .Find the minimum number rooms required .

Ans : 73


32. A cube of side 12 cm was painted on all sides .Find the number of unpainted cubes when the cube was divided into cubes of side 3cm

Ans :8

This is only a sample paper. We are not providing you with all the questions - just some questions to give you a general idea of the test pattern.


SECTION I - 8 questions based on series.



1. These questions involve interchange of letters in a word at particular locations and also interchanging letters adjacent to those particular locations.Certain other conditions may also be given
For eg.
Let the word be ABBAABA
If we apply 25 on this, it means we have to interchange the letters at positions 2 and 5, also we have to change the letters adjacent to positions 2 and 5 i.e.from A to B and B to A.
A B B A A B after Step 1 i.e interchange of 2 and 5 becomes AABABB
Now change adjacent elements of 2 and 5...finally answer becomes

Ans: B A A B B A

Questions 1-5 are based on the pattern with changed numbers as described above

Questions 6-8 are of the following type


To get AAABBD from BBBAAA what number should be applied:-
a) 25
b) 34
c) 25 & 34
d) none


SECTION II

1. Given the following functions
(1) f(n a b c ) = ac if n=1
(2) f(n a b c) = f( n-1 a c b) + f( 1 a b c) + f( n-1 b a c ) if n > 1
Then what is the value f( 2 a b c ) = ?

Ans: f( 2 a c b ) = ab + ac + bc.

2. Similar question on functions.

3. [ Based on the function in the first question] For the function f( 4 a b c ) the number of terms is...?
Hint f( 4 a b c ) = f( 3 a c b ) + f( 1 a b c ) + f( 3 b a c ) etc.

4. What is the value of the function f( 5 a b c ) = ?


SECTION III

Permutations and Combinations.
8 Questions.

1. r = number of flags;n = number of poles;
Any number of flags can be accommodated on any single pole.

1)r=5,n=5 The no. of ways the flags can be arranged ?

Questions 2-5 are based on the above pattern


6. r = 5 n = 3 . If first pole has 2 flags, third pole has 1 flag
How many ways can the remaining be arranged?

Questions 7.& 8. are similar to Question 6.


SECTION IV
Question consisting of figures - Pattern-matching type.


Refer R.S Agarwal's book on Analytical Reasoning & TMHs Quantitative ability book by Edgar Thorpe.

SECTION V
In this section first part of compound word is given. Select meaning of the second part from the choice given:
1. Swan
2. Swans
3. Fool
4. Fools
5. Stare
6. Lady
For all above 4 choices are given.....

Eg. Swan ---> Swansong (compound word)
a) category b) music c) television d) none
Ans: Swansong is compound word. But song is not given as an option. so (b) music is the answer.


C SKILL SET

How do you write a program which produces its own source code as its output?
How can I find the day of the week given the date?
Why doesn't C have nested functions?
What is the most efficient way to count the number of bits which are set in a value?
How can I convert integers to binary or hexadecimal?
How can I call a function, given its name as a string?
How do I access command-line arguments?
How can I return multiple values from a function?
How can I invoke another program from within a C program?
How can I access memory located at a certain address?
How can I allocate arrays or structures bigger than 64K?
How can I find out how much memory is available?
How can I read a directory in a C program?
How can I increase the allowable number of simultaneously open files?
What's wrong with the call "fopen("c:newdirfile.dat", "r")"?

C & UNIX

19. What does chmod 654 stand for.

Ans : _rw_r_xr__


20. Which of following is used for back-up files?
(a) compress (b) Tar (c) make (d) all the above

Ans : b


21 what does find command do ?

Ans : search a file

22. what does " calloc" do?

Ans : A memory allocation and initialising to zero.


23. what does exit() do?


Ans : come out of executing programme.


24. what is the value of 'i'?

i=strlen("Blue")+strlen("People")/strlen("Red")-st
rlen("green")

Ans : 1


25. i=2
printf("%old %old %old %old ",i, i++,i--,i++);


Ans : check the answer.


26. Using pointer, changing A to B and B to A is Swapping the function
using two address and one temperory variable. a,b are address, t is
temporary variable. How function look like?


Ans : swap(int *, int *, int )


27. In 'o' how are the arguments passed?


Ans : by value.


28. Find the prototype of sine function.


Ans : extern double sin(double)


29. Scope of a global variable which is declared as static?


Ans : File


30. ASCII problem
i=..


ans : 6

32. what is the o/p
printf(" Hello o is the world ");


Ans : Hello is the world.


33. Clarifying the concept addresses used over array ; ie changing
the address of a base element produces what error?


34. child process -- fork
child shell – sh


35. Answer are lex 7 yacc & man read these things in UNIX


36. What is
int *p(char (*s)[])

Ans : p is a function which is returning a pointer to integer

 

SAMPLE PAPER


There are 60 questions to be answered in 60 minutes
1) In a club there are certain no. of males and females. If 15 females are absent then no. of males will be twice that of females. If 45 males are absent then female strength will be 5 times that of males. Find no. of males actually present.


2) Three men A, B, C plays Cards. If one loses the game he have to give Rs.3. If he wins the game he will gain Rs.6. If A has won 3 Games, B loses Rs.3, C wins Rs.12.What is the total no. of games played?


3) A can swim & cross 50m(the length of swimming pool) in 2 min. B can swim & cross 50m in 2min 15sec. Every time when they meet a bell gong is struck. For 2000m how many bell sounds might be produced?


4) When I was married 10 years ago my wife is the 6th member of the family. Today my father died and a baby born to me. The average age of my family during my marriage is same as today. What is the age of Father when he died?ans:70.


5)There are 9 balls of equal size and same weight(they look similar) except 1. How many weights required to find the dissimilar ball using a weighing balance?


6) Product of Prime no. between 1 to 20?


7) Find out the total numbers between 1 to 999 that are neither divisible by 8 nor by 12?


 8)Find out the distinct numbers that can be formed by 2, 3, 7, 6(don’t now exactly) that should be divided by 4?


9) Two trains at speed 60 km/hr comes in the opposite direction. At a particular time the distance between the two trains is 18km. A shuttle flies between the trains at the speed of 80 km/hr. At the time the two trains crashes what is the distance traveled by shuttle?


10) There are n urns and m balls. If we put 3 balls in each urn 3 balls will be excess. If we put 4 balls in each urn 1 urn will be excess. Find no. of Urns (or) Balls?
11) Find the area not occupied by circles: Given length =y breadth =x



(Answer: 3x2(1-pie/4))
12) A man gets x/y of Rs.10 and y/x of Rs.10. He returns Rs.20. The Answer choices are
a) He may not lose
b) He may lose
c) He always loses
d) Cannot be Determined


13) Three men A,B,C can complete a work separately in some specified days(may be6,7,.If they do the work together by alternate days. Then how many days need to complete the work?


14)Four Members A,B,C,D are playing a game .A person losing a game should double the amount of others .B,C,D are losing in order after three games .The amount after 3 games are A&B having 40,D is having 16&C 80. Each questions carry one mark:
a) who started with small amount of money?

Ans)A

15)who started with greatest amount of money?

Ans)B


16)what amount did B have?

Ans)93
Hint: I solved and found the answers to be A->5,B->93


17)There are some houses in a street back to back .And they that house behind 10 was 23.
How many houses in the street?

Ans)32


18)There are 1997 doors in a auditorium and as many as people as the no of doors open enter the auditorium .A door was closed and as many as people as no of doors open leave the auditorium . the process was repeated till the no of doors is equal to1.find the total no of peoples enter the auditorium?


19)A batsman average was 15.at last innings he took 23 runs then his average became 16.how much run he should take to make his average 18?


20)Find the number WXYZ divisible by 36?
i)let the digits be5,4,3,6 –not in that order
ii)sum of last two digits is 9
iii) sum of middle two digits is 7
->if one is sufficient then ans as A || if two is sufficient then ans as B||if all are necessary then ans as C|| if nothing is needed then ans as D


21)X and Y live in a North-South parallel street. X travels 10 km towards North to reach the east-west street . Y travels 6 km towards south to reach the east –west street . X travels now 4km towards east and y travels 8km towards west and they met each other. What is the distance between x and y?

22)The houses are numbered 1,2,3,… and reach the end of the street and backtracks toward s the starting point. The house numbered 10 is opposite to 23. there are even no of houses. Find the total no of houses.

23)A seller has a set of apples out of which he sells one half of it and half an apple to his first customer.then he sells half of the remaining apples and a half apple to his second customer.Then he sells half of the remaining apple and ½ apple to his third customer and so on.This repeats upto 7th customer and no more apples are remaining . Find the total no of apples he had.

24) A hollow cube of size 5cm is taken , with the thickness of 1cm . it is made of smaller cubes of size 1cm . if the outer surface of the cube is painted how many faces of the smaller cubes remain unpainted?

25)if a 36 cm thread is used to wrap a book , lengthwise twice and breadthwise once, what is the size of the book?

26) The various degrees of the vertices are marked in the dig. Find y.

27)if 4 circles of equal radius are drawn with vertices of a square as the centre , the side of the square being 7 cm, find the area of the circles outside the square?

2A bus has 40 seats and the passengers agree to share the total bus fare among themselves equally. If the total fair is 80.67 , find the total no of the seats unoccupied.

29) A 4 digit no may consist of the digits 6,2,7,5 where none of the nos are repeated.Find the possible no of combinations divisible by 36?

30) if u r traveling from Mumbai to banglore and return back .To find the speed of the car which of the following r needed.
a)the distance between them.
b)time taken
c)avg speed towards Mumbai and the avg speed towards banglore.
Choices:
1)a only. 2)a and b 3) a,b,c 4)b only 5) c only ( ans not in order)

32) A secret can be told only 2 persons in 5 minutes .the same person tells to 2 more persons and so on . How long will take to tell it to 768 persons ?
a)47.5 min b)50 min c) 500 min d)…. Ans: 47.5 min

33) Three birds cross a point in a same st. line and of that 2 fly in opposite directions. If a triangle is formed with the position of the birds what kind of the triangle will be formed?
a)isosceles b)right angle c)equilateral d)right angle and isosceles.


35) One question is given for explaining the working of cornea (in eyes) & the window
ans: drawing analogy


36) m<n, & x<y which of the following is definitely false
a)m-n < x-y b)m+n < x+y
c)&d) Similar options using all 4 variables

37)Four circles are drawn from the corners of a square of area 49 cm2 . Find the area of 4 circles outside the square
(they didn’t mention that circles have radius=1/2 side of a square)
ans: intermediate



38)In a pond ecosystem,large fishes and small fishes will be there.If we want to remove small amount of pollutants,small fishes are to be employed.In a food-chain food passes through a number of mouths and en route the mouth of the superfeeder-the eagle.The size of the ecosystem is determined by its population.But this has been proved false.
What can you infer from above?
(4 choices)

39)In Bangalore,during income tax deduction for a single person,the percentage increased by 3% and for middle house-holders,it decreased by 3%.What can you infer?

40)In China,Mao-Tse –Tung was responsible for organizing its people and taking China into success path.It evolved into a great economic power by improved industrial and economical statistics.China prospered in those years,but_________________
Which of the following best completes the sentence?(4 choices)

41)A ridge formed over Pacific Ocean was because of the intersection of two volcanoes.But in history it was written that it was not due to those volcanoes.It proves a contradictory to form the view that history will be proved wrong in the future.
Inference?

42)In a poultry form because of cloning,a large breed of hens were produced.This increased the production but the maintenance was very difficult because of the large number.This does not mean that cloning is a disaster in the scientific world but it is a tool which in some ways is constructive but in other ways ,it is destructive.Inference?

Site Maintained by
Saravanan.R.R.
NithinRaj.P

For Job Searching
www.naukri.com
www.freshersworld.com
www.jobsearch.monsterindia.com
www.recruit.net
www.timesjobs.com
www.jobsearchworld.com
www.placementindia.com
www.bestjobsindia.in
www.jobsahead.com
www.jobsearch.co.in
www.jobsearchinformation.com
www.jobconsultancy.com
www.marketingcrossing.com
www.mobile.monsterindia.com
www.hinduonnet.com

Tutorials Searching
www.howstuffworks.com
www.tutor.com
www.en.wikipedia.org
www.mathguru.com
www.knowledgeonlineservices.com
www.mygretutor.com

English Tutor Searching
www.englishgrammartutor.com
www.theenglishtutor.com
www.learnenglish.de
www.tolearnenglish.com
www.englishclub.com
www.english-at-home.com
www.learn-english.co.il
www.learnenglish.be

For Entrance Exam Details Searching
www.winentrance.com
www.entranceexamindia.com
www.studyplaces.com
www.entranceexam.info
www.indiastudychannel.com
www.edudiary.com
www.successcds.net

Today, there have been 6 visitors (9 hits) on this page!
=> Do you also want a homepage for free? Then click here! <=