G A T E F O R S T U D E N T S - Numerical Ability

Contact
Computer Sciences
Physics
Chemistry
Maths
Commerce
=> List of commerce colleges in india
=> Bank Exams Model Questions 1
=> Bank Exams Model Questions 2
=> Indian Bank clerk post exam questions
=> State Bank Of India MP 1
=> Current General Knowledge
=> SBI BANK CLERK 2008 SOLVED PAPER
=> Marketing Aptitude and Computer Knowledge
=> Bank PO Sample paper- General English
=> Numerical Ability
Exam Alerts (New)
General aptitude
Company Informations
Personality Development
Body Language
Facing Interviews
Group Discussion
Educational News
LIST OF E-BOOK SITES
Health Tips
Subjects Gateways
Innovative sciences
Life sciences



 

SBI BANK CLERK MODEL QUESTIONS


NUMERICAL ABILITY


 

1.Let R = qs—4. When s=8, R=16. When s=10, R is equal to
a. 11
b. 14
c. 20
d. 21
Answer-d

2.

Answer d


3. If 272/3 × 81-1/2 = 3x, the value of x is
a. -1
b. 0
c. 1
d. 2
Answer -b
4. 0.333 .... × 0.444 .... is equal to
a. 0.148148148 ....
b. 0.777 ....
c. 0.121212 ....
d. 1.333 ....
Answer-a

5.

Answer-d

6.


Answer-c
7.

Answer-c

8.


Answer-c
9. On converting the following base-2 numeral in base ten, 1101101, we get
a. 96
b. 104
c. 108
d. 109
Answer-d
10. The number of prime factors of (6)10×(7)17×(55)27
a. 54
b. 64
c. 81
d. 91
Answer-d
11. A train crosses a pole in 15 seconds, while it crosses 100 meter long platform in 25 seconds. The length of the train is -
a. 125m
b. 135 m
c. 159 m
d. 175 m
Answer-c
12.Two taps A and B can fill a tank in 12 minutes and 15 minutes respectively. If both the taps are opened simultaneously and the tap A is closed after 3 minutes, then how much more time will it take to fill the tank by tap B?
a. 7 min & 15 sec
b. 7 min & 45 sec
c. 8 min & 5 sec
d. 8 min & 15 sec
Answer-d
13. The milk and water in two vessels A and B are in the ratio 4:3 and 2:3 respectively. In what ratio, the liquids be mixed in both the vessels so that the new liquid contains half milk and half water?
a. 7:5
b. 1:2
c. 2:1
d. 6:5
Answer-a
14.A car covers a distance of 715 km at a constant speed. If the speed of the car would have been 10 km/hr more, then it would have taken 2 hours less to cover the same distance. What is the original speed of the car?
a. 45 km/hr
b. 50 km/hr
c. 55 km/hr
d. 65 km/hr
Answer-c
15.A is 50% as efficient as B. C does half of the work done by A and B together. If C alone does the work in 40 days, then A, B and C together can do the work in

Answer-a
16. A person covered some distance in 12 hours. He covered half the distance by rail @ 75 km per hour and the rest by car @ 45 km/hr. The total distance covered by him was
a. 450 km
b. 675 km
c. 337.5 km
d. 1350 km
Answer-b
17. A sum of Rs. 427 is to be divided among A, B and C in such a way that 3 times A's share, 4 times B's share and 7 times C's share are all equal. The share of C is
a. Rs. 84
b. Rs. 147
c. Rs. 196
d. Rs. 240
Answer-a
18. A and B entered into a partnership investing Rs. 12000 and Rs. 9000 respectively. After 3 months C also joined them with a capital of Rs. 15000. The share of C in the half yearly profit of Rs. 9500 is
a. Rs. 3500
b. Rs. 3000
c. Rs. 2500
d. Rs. 4000
Answer-c
19.A can do a piece of work in 12 days and B can do it in 18 days. They started the work together but A left 3 days before the completion of the work. The total number of days to complete the work is


Answer-b
20.The ratio of income of A and B is 5:4 and their expenditure is as 3:2. If at the end of the year, each saves Rs. 800, then the income of A is
a. Rs. 1700
b. Rs. 1800
c. Rs. 2000
d. Rs. 2200
Answer-c
21.A and B can together finish a work in 30 days. They worked at it for 10 days together and then B left. The remaining work was done by A alone in 30 more days. B alone can finish the work in
a. 48 days
b. 60 days
c. 75 days
d. 90 days
Answer-d

22.The ratio between the curved surface area and the total surface area of a right circular cylinder is 1:2. If the total surface is 616 sq. cm, the volume of the cylinder is
a. 1848 cm3
b. 1232 cm3
c. 1078 cm3
d. 980 cm3
Answer-c
23.A circular wire of radius 42 cm is cut and bent in the form of a rectangle whose sides are in the ratio of 6 : 5. The smaller side of the rectangle is
a. 30 cm
b. 60 cm
c. 72 cm
d. 108 cm
Answer-b
24.A man walking at the rate of 6km per hour crosses a square field diagonally in 9 seconds. The area of the field is-
a. 125 sq. cm
b. 112.5 sq. cm
c. 110 sq. cm
d. 100√2 sq. m
Answer-b
25.A rectangular carpet has an area of 240 sq. cm. If its diagonal and the longer side are together equal to five times the shorter side, the length of the carpet is -
a. 10 cm
b. 24 cm
c. 26 cm
d. 27.5 cm
Answer-b
26.The ratio of 435 : 25 is same as
a. 4 : 1
b. 2 :1
c. 7 : 5
d. 7 :10
Answer-a
27. A sphere and a cube have equal surface areas. The ratio of the volume of the sphere to that of the cube is
a. √π : √6
b. √π : √6
c. √π : √3
d. √6 : √π
Answer-d
28.The marked price of a table is Rs. 3000 and is available at successive discounts of 20% and 10% respectively. If there is an additional discount of 5% on cash payment, then what is the cash price of the table?
a. Rs. 2400
b. Rs. 2160
c. Rs. 2100
d. Rs. 2052
Answer-d
29.A trader marks his goods 25% above the C.P. but discounts 15% on the marked price. His gain percent in the deal is-


Answer-b

30. A certain sum becomes Rs. 5290 in 2 years and Rs. 6083.50 in 3 years at C.I. The rate of interest per annum is -
a. 10%
b. 12%
c. 15%
d. 16⅔ %
Answer-c
31.A person borrowed Rs. 500@ 3% per annum S.I and Rs. 600 @4½% per annum on the agreement that the whole amount will be returned only when the total interest becomes Rs. 126. The number of years, after which the borrowed sum is to be returned, is
a. 2
b. 3
c. 4
d. 5
Answer-b
32.A sum of Rs. 12,000 doubles in 5 years at C.I. What will be the amount after 20 years?
a. Rs. 1,20,000
b. Rs. 1,92,000
c. Rs. 1,24,000
d. Rs. 96,000
Answer-b

33. A person sold 320 mangoes for the C.P. of 400 mangoes. His gain percent is
a. 10%
b. 15%
c. 12½%
d. 25%
Answer-d
34.On selling each of the rwo radios for Rs. 5000, a person neither gained nor lost. If he had sold one radio at 25% gain, then at what percent loss did he sell the other radio?


Answer-a
35. A person bought some oranges @ Rs. 10 per dozen and bought the same amount of oranges @ Rs. 8 per dozen. He sold these oranges @ Rs. 11 per dozen and gained Rs. 120. The total number of oranges bought by him was -
a. 30 dozen
b. 40 dozen
c. 50 dozen
d. 60 dozen
Answer-d
36.On selling a certain commodity for Rs. 425, there is as much gain as loss on selling it for Rs. 355. The C.P. of the commodity is
a. Rs. 370
b. Rs. 385
c. Rs. 390
d. Rs. 400
Answer-c
37.A sum of Rs. 800 amounts to Rs. 920 in three years at S.I. If the rate of interest is increased by 5% then the amount will increase to
a. Rs. 950
b. Rs. 980
c. Rs. 1010
d. Rs. 1040
Answer-d
38.Of the three numbers, second is twice the first and is also thrice the third. If the average of the three numbers is 44, the largest number is
a. 24
b. 36
c. 17
d. 72
Answer-d
39.A house owner wants to get his house painted. He is told that this would require 25 kg of paint. Allowing for 15% wastage and assuming that the paint is available in 2kg tins, the number of tins required for painting the house is -
a. 15
b. 12
c. 10
d. 20
Answer-a
40.Price of food grains have risen by 10% and of other items of consumption by 15%. If the ratio of an employee's expenditure on food grains and other items is 2:5, by how much should his salary be increased so that he may maintain the same level of consumption as before, assuming that his present salary is Rs. 3500?
a. Rs. 300
b. Rs. 350
c. Rs. 375
d. Rs. 475
Answer-d

 

NUMERICAL ABILITY TEST

1. Sum of smallest six digit no. and greatest five digit no. is:
a. 199999
b. 201110
c. 211110
d. 1099999
e. None of these
2. Value of 112 * 54. is :
a. 6700
b. 70000
c. 76500
d. 77200
e. None of these
3. 1399*1399
a. 1687401
b. 1901541
c. 1943211
d. 1957201
e. None of these
4. When a no. is multiplied by 13 product consist of all 5’s. The smallest such no. s
a. 41625
b. 42135
c. 42515
d. 42735
e. None of these
5. If n is –ve no. then which of the following is least.
a. 0
b. –n
c. 2n
d. n2

None of these
6. If -1<=x <=2 and 1<= y <= 3 then least value of 2y-3x is :
a. 0
b. -3
c. -4
d. -5
e. None of these
e. None of these
7. The least prime no. is :
a. 0
b. 1
c. 2
d. 3
e. None of these
8. The sum of prime no.’s b/w 60 and 75 is:
a. 199
b. 201
c. 211
d. 272
e. None of these
9. Total no. of even prime no.’s is :
a. 0
b. 1
c. 2
d. None
e. None of these
10. How many No’s B/w 400 and 600 begin with or end with digit 5.
a. 40
b. 100
c. 110
d. 120
e. None of these
11. The digit in unit’s place of product 81*82……..*89 is:
a. 0
b. 2
c. 6
d. 8
e. None of these
12. The sum of first 45 natural no’s is :
a. 1035
b. 1280
c. 2070
d. 2140
e. None of these
13. The unit’s digit in the product of 771 * 659 * 3 65 is :
a. 1
b. 2
c. 4
d. 6
e. None of these
14. Which no. is exactly divisible by 11
a. 235641
b. 245642
c. 315624
d. 415624
e. None of these
15. The largest natural no. which exactly divides the product of any 4 consecutive atural no’s is:
a. 6
b. 12
c. 24
d. 120
e. None of these
16. The diff. b/w squares of 2 consecutive odd integers is always divisible by:
a. 3
b. 6
c. 7
d. 8
e. None of these
17. The smallest no. to be added to 1000 so that 45 divides the sum exactly is :
a. 10
b. 20
c. 35
d. 80
e. None of these
18. The least no. which must be subtracted from 6709 to make it exactly divisible y 9 is :
a. 2
b. 3
c. 4
d. 5
e. None of these
19. Find the no. nearest to 99547 and exactly divisible by 687:
a. 98928
b. 99479
c. 99615
d. 100166
e. None of these
20. The least no. by which 72 must be multiplied in order to produce a multiple of 12 is
a. 6
b. 12
c. 14
d. 18
e. None of these
21. Which largest no. of 5 digits is divisible by 99:
a. 99909
b. 99981
c. 99990
d. 99999
e. None of these
22. A no. when divided by 114 leaves the remainder 21 if same no. is divided by 19 he remainder will be
a. 1
b. 2
c. 7
d. 21
e. None of these
23. The diff. b/w 2 no’s is 1365 when larger no. is divided by smaller the quotient s 6 and the remainder is 15. The smaller no. is :
a. 240
b. 270
c. 295
d. 360
e. None of these
24. The divisor is 10 times the quotient and 5 times the remainder if remainder is 6 then dividend is :
a. 4236
b. 4306
c. 4336
d. 5336
e. None of these
25. A four digit no. divisible by 7 becomes divisible by 3 when 10 is added to it the argest such no. is :
a. 9947
b. 9987
c. 9989
d. 9996
e. None of these
 

ANSWERS WITH EXPLANATION :

1) a
2) 1120000/16 = b
3) (1400-1)*(1400-1) = d
4) 555555/13 = d
5)c 6)c 7)c d 9)b 10)c 11)a 12)a 13)c
14)d 15)c 16)d 17)a 18)c 19)c 20)c 21)c
22)d 23)b 24)d 25)b

 

Site Maintained by
Saravanan.R.R.
NithinRaj.P

For Job Searching
www.naukri.com
www.freshersworld.com
www.jobsearch.monsterindia.com
www.recruit.net
www.timesjobs.com
www.jobsearchworld.com
www.placementindia.com
www.bestjobsindia.in
www.jobsahead.com
www.jobsearch.co.in
www.jobsearchinformation.com
www.jobconsultancy.com
www.marketingcrossing.com
www.mobile.monsterindia.com
www.hinduonnet.com

Tutorials Searching
www.howstuffworks.com
www.tutor.com
www.en.wikipedia.org
www.mathguru.com
www.knowledgeonlineservices.com
www.mygretutor.com

English Tutor Searching
www.englishgrammartutor.com
www.theenglishtutor.com
www.learnenglish.de
www.tolearnenglish.com
www.englishclub.com
www.english-at-home.com
www.learn-english.co.il
www.learnenglish.be

For Entrance Exam Details Searching
www.winentrance.com
www.entranceexamindia.com
www.studyplaces.com
www.entranceexam.info
www.indiastudychannel.com
www.edudiary.com
www.successcds.net

Today, there have been 6 visitors (58 hits) on this page!
=> Do you also want a homepage for free? Then click here! <=